1.

9.4

2.

9.3

3.

9.1

4.

8.8

5.

8.6

Waarom elke VPN post-kwantumencryptie zou moeten gebruiken

Waarom elke VPN post-kwantumencryptie zou moeten gebruiken

Op dit moment is een virtueel particulier netwerk (VPN) een geweldige manier om je gegevens te beschermen tegen hackers. Het biedt geavanceerde versleuteling die je data verborgen houdt voor derde partijen, waaronder cybercriminelen, overheidsinstanties en adverteerders.

Niet alle beste VPN’s bieden echter bescherming die toekomstbestendig is. Er zijn al zeer geavanceerde kwantumcomputers die kwantumfysica gebruiken om hun berekeningen aanzienlijk efficiënter uit te voeren dan die van klassieke computers. Vanwege hun superieure verwerkingskracht hebben deze kwantumcomputers de mogelijkheid om versleutelingsmethoden te kraken die worden gebruikt om de meeste gegevens op internet te beschermen, inclusief de algoritmes die door veel VPN’s worden gebruikt.

Er is nog geen reden tot paniek, aangezien kwantumcomputers momenteel alleen worden gebruikt voor onderzoeksdoeleinden, wat betekent dat ze alleen te vinden zijn in universiteiten, wetenschappelijke laboratoria en supercomputercentra. Maar zodra ze breder beschikbaar worden en krachtig genoeg zijn om versleuteling te kraken, zullen er catastrofale gevolgen zijn voor de cyberbeveiliging over de hele wereld. Deze dag wordt Q-dag genoemd en deskundigen voorspellen dat dit waarschijnlijk zal gebeuren in de komende vijf jaar.

Gelukkig bieden sommige VPN’s al post-kwantumversleuteling om je gegevens nu en in de toekomst te beschermen. Maar degenen die dit niet aanbieden, worden kwetsbaar voor aanvallen zodra Q-dag aanbreekt. Het is dus van vitaal belang dat alle VPN’s beginnen te investeren in post-kwantumcryptografie om hun gebruikers het best mogelijke beschermingsniveau te bieden.

In deze gids zullen we de dreiging van kwantumcomputers in veel meer detail uitleggen en VPN’s met post-kwantumversleuteling aanbevelen.

A digital concept image of a circuit board in blue

(Afbeeldingscredits: Getty Images)

Wat is post-kwantumversleuteling?

Post-kwantumversleuteling is een vorm van cryptografie die specifiek is ontworpen om bestand te zijn tegen aanvallen van kwantumcomputers. Hoewel kwantumcomputers momenteel alleen in onderzoeks laboratoria worden gebruikt, komt er een dag waarop ze zullen worden ingezet om de traditionele versleutelingsmethoden die momenteel de meeste online gegevens beschermen te kraken. Dit wordt Q-dag genoemd en wordt voorspeld om op enig moment in de komende vijf jaar plaats te vinden.

Omdat we niet precies weten wanneer dit zal gebeuren, is het verstandig om je er van tevoren op voor te bereiden, zodat je gegevens niet gecompromitteerd worden door kwantumcomputers. Er zijn al enkele versleutelingsalgoritmes die bestand zijn tegen kwantumaanvallen. Het goede nieuws is dat sommige VPN’s al enkele van deze methoden gebruiken om robuuste post-kwantumbescherming te bieden.

Er zijn momenteel een paar verschillende vormen van post-kwantumcryptografie die je gegevens veilig zullen houden lang na Q-dag. We zullen je uitleggen hoe ze werken zodat je kunt beslissen welke optie het beste voor je is.

Op rooster gebaseerde post-kwantumversleuteling

Een van de veelgebruikte soorten kwantumbestendige cryptografie, op rooster gebaseerde post-kwantumalgoritmen maken gebruik van het computationele probleem van roosters oplossen. Het crypto-schema gebruikt het rooster als een geometrische structuur bestaande uit oneindig veel punten.

Dit maakt het in staat om aanvallen van post-kwantumcomputers te weerstaan dankzij de ongelooflijk intensieve operaties die bij dit type versleuteling worden gebruikt. Het zou zeer moeilijk zijn, hoewel misschien niet helemaal onmogelijk, voor een kwantumcomputer om dit type versleuteling te kraken.

Om dit type versleuteling te ontcijferen, zou een kwantumcomputer een brute force zoektocht moeten uitvoeren van alle mogelijkheden om de privésleutel te vinden die nodig is om het algoritme te kraken. Dit zou een extreem lange tijd duren, zelfs voor een kwantumcomputer, en zou daarom niet praktisch zijn om te proberen.

Tot nu toe is op rooster gebaseerde versleuteling met succes geïntegreerd in zeer complexe protocollen en is het al bekend vanwege zijn schaalbaarheid en efficiëntie.

Code-gebaseerde post-kwantumversleuteling

Terwijl de meeste traditionele crypto-schema’s getallen theorie of elliptische krommen gebruiken, is code-gebaseerde post-kwantumversleuteling gebaseerd op de principes van coderingstheorie.

Het maakt gebruik van een openbare sleutel, die afkomstig is van foutcorrigerende code, samen met een privésleutel die zeer onwaarschijnlijk te ontcijferen is door een kwantumcomputer. De moeilijkheid die lineaire foutcorrigerende codes met zich meebrengen, maakt dit een zeer robuuste vorm van bescherming nu en ver in de toekomst.

Multivariate polynoomgebaseerde post-kwantumversleuteling

Multivariate versleuteling is gebaseerd op de moeilijkheid bij het oplossen van een vorm van algebraïsche vergelijkingen, bekend als multivariate polynomiale vergelijkingen. Het werkt door gebruik te maken van een openbare sleutel gemaakt door een systeem van deze vergelijkingen, samen met een privésleutel die is gebaseerd op het vermogen om deze vergelijkingen correct en snel op te lossen.

Dit is iets wat een kwantumcomputer momenteel niet efficiënt kan beheren, waardoor het een sterke vorm van bescherming tegen post-kwantumaanvallen is.

Hash-gebaseerde post-kwantumversleuteling

Vergelijkbaar met op code gebaseerde versleuteling, gebruiken hash-gebaseerde algoritmen geen numerieke theorie of krommen. In plaats daarvan maken ze gebruik van botsingsbestendigheid in combinatie met eigenschappen in één richting om zich te beschermen tegen hacks door kwantumcomputers.

Vaak aangeduid als hash-gebaseerde handtekeningen of eenmalige handtekeningen, kan hashed cryptografie eenvoudig worden uitgerold. Dit komt omdat de handtekeningen meestal klein genoeg zijn om te worden gebruikt door de meerderheid van apps en apparaten zonder problemen te veroorzaken. Het is een vrij eenvoudige maar effectieve oplossing, met een snel verificatieproces, vooral in vergelijking met andere vormen van post-kwantumversleuteling.

Isogeny-gebaseerde post-kwantumversleuteling

Gebaseerd op de wiskunde van isogenies en elliptische krommen, maakt supersinguliere elliptische kromme isogeniecryptografie (SIDH) gebruik van veilige sleuteluitwisselingsprotocollen. Het wordt beschouwd als sterk genoeg om aanvallen van kwantumcomputers, evenals traditionele computers, te weerstaan, waardoor het een solide keuze is als je je cyberbeveiliging toekomstbestendig wilt maken.

A Futuristic circuit board on a dark blue background.

(Afbeeldingscredits: Getty Images)

Waarom zouden VPN’s post-kwantumversleuteling moeten gebruiken?

Alle VPN-providers zouden post-kwantumversleuteling moeten gebruiken om klantgegevens te beschermen tegen kwantumcomputers. Zodra Q-dag zich voordoet en kwantumcomputers sterk genoeg en wijdverbreid genoeg zijn om traditionele vormen van versleuteling te kraken, zal het merendeel van de wereldwijde gegevens vatbaar zijn voor aanvallen. Dit omvat eventuele gegevens die worden beschermd door VPN’s die geen post-kwantumcryptografie aanbieden.

Frustrerend genoeg biedt de meerderheid van VPN-providers momenteel niet dit niveau van versleuteling, wat betekent dat de meesten van hen volledig overbodig kunnen worden zodra Q-dag aanbreekt.

Maar het hoeft niet zo te zijn. Sommige VPN’s integreren al post-kwantumversleuteling in hun protocollen om de gegevens van gebruikers voor de komende jaren te beschermen. Alle VPN-providers zouden moeten overwegen te investeren in post-kwantumcryptografie als ze dat nog niet hebben gedaan, omdat ze hiermee langdurige bescherming aan hun gebruikers kunnen bieden. Dit zal ook helpen om de VPN’s die ze aanbieden toekomstbestendig te maken, zodat ze niet uit bedrijf gaan na Q-dag.

Als je van plan bent om je aan te melden voor een VPN dat je robuuste bescherming biedt voor de komende jaren, is het van vitaal belang om te controleren of de VPN waarvoor je je aanmeldt post-kwantumversleuteling biedt. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent om een langetermijncontract af te sluiten.

Gelukkig zijn er, hoewel het nog niet de norm is, een paar aanbieders die al post-kwantumalgoritmes hebben geïntegreerd in hun protocollen om je gegevens veilig te houden. We zullen je voorzien van onze top vijf aanbevelingen in de volgende sectie.

A digital concept image of a computer processing unit in black, gold and blue

(Afbeeldingscredits: Getty Images)

Welke VPN’s gebruiken post-kwantumversleuteling?

Zoals beloofd, hebben we een lijst samengesteld van gerenommeerde VPN’s met post-kwantumversleuteling. We zullen je door hun gebruikte algoritmen leiden, evenals eventuele andere voordelen om je te helpen de juiste beslissing te nemen:

ExpressVPN

Voortdurend voorkomend in onze lijsten van de beste VPN’s, is ExpressVPN altijd een geweldige optie geweest voor iedereen die op zoek is naar een veilige en betrouwbare VPN. In tegenstelling tot veel van zijn concurrenten, biedt ExpressVPN echter post-kwantumbescherming. Zoals je zou verwachten, heeft het het nog niet te kraken AES 256-bit versleuteling om

Gerelateerde blogs