1.

9.4

2.

9.3

3.

9.1

4.

8.8

5.

8.6

iOS 18 iMessage – alle nieuwe functies die naar je iPhone komen

iOS 18 iMessage - alle nieuwe functies die naar je

iMessage is een app die miljoenen mensen elke dag gebruiken. Maar ondanks dit feit heeft Apple het lange tijd grotendeels met rust gelaten.

Dat gaat dit jaar veranderen. Tijdens WWDC 2024 onthulde Apple een hele reeks verbeteringen die komen met de release van iOS 18, dat nu in een ontwikkelaars beta zit en deze herfst zal worden uitgebracht voor alle apparaten die iOS 18 ondersteunen, inclusief de nieuwe iPhone 16.

Dit zijn alle veranderingen die je kant op komen.

RCS voor moeiteloze berichtenuitwisseling met Android

Na jaren van aandringen van Google, heeft Apple eindelijk toegegeven en beloofd om de RCS-standaard op enig moment in 2024 te adopteren.

Nee, dit zal niet het einde betekenen van de blauw/groene bubbel kloof tussen iPhone naar Android berichten, maar het zou de barrières moeten wegnemen die Android gebruikers als tweederangsburgers maakten in cross-platform iMessage groepsgesprekken. Dat betekent dat er hogere kwaliteit media delen, leesbevestigingen, langere karakterlimieten en meer beschikbaar zullen zijn.

Het is echter vermeldenswaardig dat Apple blijkbaar alleen RCS Universal Profile 2.4 zal ondersteunen in plaats van de huidige versie (2.6), wat betekent dat het geen end-to-end encryptie en een paar Google-specifieke functies heeft.

Compleet nieuwe Tapbacks

WWDC 2024

(Afbeeldingscredits: Apple)

Op dit moment zijn Tapbacks – de emoji-reacties die onder berichten blijven plakken, meestal verstuurd in plaats van een volledig antwoord – vrij beperkt. Er zijn maar zes om uit te kiezen: een hart, een duim omhoog, een duim omlaag, een ‘Ha Ha’, twee uitroeptekens en een vraagteken.

Dit verandert met iOS 18. Net als bij WhatsApp en Slack, zul je elke emoji als een Tapback kunnen gebruiken, wat de mogelijkheid opent voor ogen, een denkend gezicht of een grijns emoji als je dat passend vindt.

Maar Apple gaat verder dan zijn concurrenten door je ook stickers als Tapbacks te laten gebruiken. Als je naar links veegt op de voorgestelde Tapbacks, kun je je meest gebruikte emoji’s en stickers zien, voor een meer persoonlijke aanpak.

WWDC 2024

(Afbeeldingscredits: Apple)

Over personalisatie gesproken, Apple is van plan om rijke tekst opmaakopties te introduceren, wat betekent dat je je tekst vetgedrukt, cursief, onderstreept of doorgestreept kunt maken.

Maar Apple stopt daar niet en heeft acht speciale effecten aangekondigd die aan elk karakter kunnen worden toegevoegd. Dit zijn groot, klein, schudden, knikken, exploderen, rimpel, bloesem en trillen – waarschijnlijk niet iets wat je in elk bericht wilt stoppen, maar toch leuk.

AI-gemaakte emoji

Genmoji in iOS 18

(Afbeeldingscredits: Apple)

De personalisatie stopt daar niet. Apple heeft “Genmoji” – of door AI gegenereerde emoji – aangekondigd als een van zijn grote AI-functies voor iOS 18.

Schrijf gewoon een prompt – zoals een lachend gezicht met komkommers op de ogen, zoals hierboven te zien is – en je iPhone zal een emoji genereren om in je iMessage-gesprek te plaatsen.

Merk op dat deze Apple Intelligence-functie alleen werkt met de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max. Je hebt een A17 Pro-processor nodig. De nieuwe iPhone 16 en iPhone 16 Pro zouden deze functie ook moeten ondersteunen.

Berichten van tevoren inplannen

Soms is het fijn om een bericht te schrijven dat automatisch wordt verzonden op een tijdstip van jouw keuze. Je kunt dat doen met Gmail, maar niet met iMessage – tot nu toe.

Er is geen noodzaak om een herinnering in te stellen met Siri. Met iOS 18 kun je eenvoudig een bericht opstellen, op de ‘+’ knop aan de linkerkant tikken en een tijd selecteren met de optie “Later verzenden”.

Berichten via satelliet

WWDC 2024

(Afbeeldingscredits: Apple)

Vanaf de iPhone 14 heeft Apple satellietcommunicatie geïntroduceerd voor momenten waarop je geen mobiele dekking hebt. Het bedrijf zegt dat hiermee al levens zijn gered.

Met iOS 18 kunnen compatibele toestellen iMessages en sms’jes via satelliet verzenden – hoewel alleen de eerste end-to-end encryptie heeft.

Er is nog steeds twijfel over de langetermijnprijzen hiervan – Apple zei oorspronkelijk dat satellietcommunicatie de eerste twee jaar van het gebruik van een iPhone gratis beschikbaar is. Het bedrijf heeft dit vervolgens met een jaar verlengd voor de iPhone 14, dus we hebben theoretisch gezien nog niet het punt bereikt waarop iemand theoretisch zou moeten betalen. Op dit moment is het niet duidelijk of en wanneer iemand zal moeten betalen – en belangrijker nog, hoeveel het zal kosten als ze dat doen.

Gerelateerde blogs