1.

9.4

2.

9.3

3.

9.1

4.

8.8

5.

8.6

De evolutie van het internet: Een decennium van verdwijnende reuzen

De evolutie van het internet: Een decennium van verdwijnende reuzen

Overcomputers Giveaway: Win the latest from Stündenglass and G Pen.

Internet evolueert snel. Wat het tien jaar geleden was, is niets vergeleken met wat het vandaag de dag is.

A2 Hosting’s infographic over de meest bezochte websites sinds 1995 visualiseert deze veranderingen heel goed. Hier zijn een paar hoogtepunten:

Geen van de meest bezochte websites uit 1995 staat nog in de top 10 (behalve Yahoo!). Praat over pioniers! Het is fascinerend om te zien hoe internet in de loop der jaren is geëvolueerd, waarbij vroege trailblazers worden achtergelaten ten gunste van nieuwere innovaties.

Het feit dat Yahoo! sinds het begin van internet in de top 10 staat is enigszins onthullend. Waarom praat niemand hier genoeg over? Dit klinkt als een grote deal! Yahoo!’s voortdurende aanwezigheid zegt veel over de veerkracht in de altijd veranderende online realiteit.

De twee lokale merken in de top tien zijn Yandex (Russisch) en Baidu (Chinees). De mondiale diversiteit van de lijst, waarbij de invloed van regionale spelers naast multinationale giganten wordt getoond, is intrigerend.

Google staat sinds 2011 op de eerste plaats en bevestigt zo zijn dominantie op het web al meer dan een decennium. De consistentie van de positie van Google toont het belang ervan in de wereld aan.

Youtube (een eigendom van Google) staat sinds 2018 op de tweede plaats. Dit betekent dat Google al vijf jaar lang de eerste twee plaatsen heeft. Dit is geweldig. Eén bedrijf domineert het web al vijf jaar lang.

MySpace had een korte maar gekke run. Het verscheen uit het niets als #9, sprong het volgende jaar naar #4, behield de plek nog een jaar, sprong terug naar #8 en verdween. Je moet de achtbaan bewonderen. De reis van MySpace weerspiegelt de vluchtige aard van het internet, waar snelle opkomsten en ondergangen elke maand plaatsvinden.

Pornhub had slechts één jaar van roem. Kan een site mogelijk vanuit het niets naar #4 opkomen en dan weer verdwijnen? Wat gebeurde er in 2022? Het kortstondige succes van Pornhub roept vragen op over de factoren die plotselinge verschuivingen in online populariteit aansturen en de mogelijke impact van externe factoren op digitale platforms.

Ik kan niet geloven dat Amazon nog nooit in de top 3 heeft gestaan. Ik denk dat dat komt omdat het alleen de standaard winkeloplossing is in de VS. De lagere dan verwachte ranking van Amazon benadrukt de gevarieerde factoren die websiteverkeer op mondiaal niveau beïnvloeden.

Ik denk hetzelfde over Wikipedia. Het is nooit boven positie #5 gestegen! De consistente maar relatief bescheiden ranking van Wikipedia benadrukt de unieke rol van het platform als waardevolle kennisbron in plaats van een mainstream entertainmentbestemming.

A2 Hosting grafiek toont meest bezochte website.

Afbeelding: A2 Hosting

Al met al maakt deze infographic me nieuwsgierig naar wat er met sommige van deze sites is gebeurd en waarom ze zijn verdwenen.

Er is ook nog een andere kant aan dit verhaal. Het is een mooie grafiek om naar te kijken. Maar hoeveel mensen hebben hun baan verloren door deze dalingen? Ik kan me voorstellen dat zelfs één positie dalen een enorme verlies is voor elk bedrijf.

Verkeer is gemakkelijk verslavend te worden voor elk bedrijf, groot of klein. Stel je dat jaar voor Facebook voor toen ze van #2 naar #3 zakten.

Ik heb gezien dat mijn deel van digitale bedrijven handel verliezen en grote ontslagen moeten doen. Dit is nooit leuk.

De visuele weergave van de infographic brengt na over de menselijke impact achter de statistieken, waarbij de concrete gevolgen van fluctuerende online populariteit voor levens en industrieën worden benadrukt.

Het verbaast me altijd dat giganten binnen een paar maanden ten onder kunnen gaan of volledig kunnen verdwijnen.

Ik weet dat niets voor altijd duurt, maar het is een beetje ongelooflijk als je #1 bent en plotseling helemaal nergens.

Dit is een geweldige herinnering aan de onvoorspelbare aard van technologische vooruitgang die we meer dan drie decennia hebben gezien.

Ook voel ik me een beetje een fan van Yahoo! na deze grafiek. Ik denk dat ze in de pers en in het algemeen worden onderschat. Niemand kon doen wat zij hebben gedaan, zo lijkt het!

Heb je gedachten over dit onderwerp? Laat het ons hieronder weten in de reacties, of ga naar onze Twitter of Facebook om de discussie voort te zetten.

Gerelateerde blogs

Recensie van de JBL 104-BT op Tom’s Guide

JBL 104-BT: Specificaties Prijs: $169 / €199 / AU$329Kleuren: Zwart, witConfiguratie: 2.0 (stereo) Drivers: 0.75-inch tweeters, 4.5-inch woofersVermogen: 60W RMS totaal Ingangen: Bluetooth, stereo RCAs,